Hoe rookvrij is de Leidse sport? DEEL 1: De eerste bevindingen

Afgelopen december zijn wij gestart met ons onderzoek naar hoe rookvrij de Leidse sport inmiddels is, als bron gebruiken wij o.a. de website www.rookvrijegeneratie.nl Als wij naar de landelijke cijfers kijken dan is het aantal rookvrije sportclubs enorm gegroeid: van ruim 150 in 2017 naar 550 in 2018. Maar is Leiden eigenlijk al heel actief op dit gebied? Daar hebben wij maar één antwoord op NEE. De Leidse sport lijkt nog niet heel erg actief bezig te zijn met rookvrij zijn of te worden, als we kijken naar de officiële cijfers dan zijn er op dit moment vier clubs volledig rookvrij en drie clubs gedeeltelijk rookvrij.

Leiden Atletiek – Geheel rookvrij
UVS – Geheel rookvrij
DoCos – Gedeeltelijk rookvrij
DIOK – Geheel rookvrij
KSRV Kjord – Geheel rookvrij
LHC Roomburg – Gedeeltelijk rookvrij
KZ Danaïden – Gedeeltelijk rookvrij

De clubs die wij benaderd hebben om mee te werken aan ons onderzoek zijn

UVS
DoCos
DIOK
KSRV Njord
LHC Roomburg
KZ Danaïden
FC Boshuizen
Sporting Leiden
Lugdunum
Roodenburg
Tennis Zuid West
Tennis Stevenshof
Tennis Unicum
Tennis Roomburg
Tennis Merenwijk
Tennis Leidse Hout
Pernix
Sporting Trigon
Lightning Leiden
Gymsport Leiden
Honkbal HSV Biento
Scylla Tafeltennis
DoCos Tafeltennis
ZVL-1886
BS Leiden
LRT Swift
Leiden Road Runners
HV Saturnes
BC Veglo
IJVL
Leiden Lions

ROOD = Niet meewerken
ORANJE = Nog geen reactie
GROEN = Gaan meewerken aan onze serie

Binnenkort starten wij met de eerste interviews bij de Leidse rugbyclub DIOK, zij zijn volledig rookvrij, en willen heel graag toelichting geven hoe dit tot stand is gekomen, ook o.a. hockeyclub Roomburg, KSRV Njord, Gymsport Leiden, tennisvereniging de Merenwijk, IJVL, ZVL-1886 en korfbalvereniging Pernix hebben positief gereageerd en gaan benaderd worden voor opnames en interviews.

Helaas zijn er ook clubs die minder enthousiast zijn, de Leidse voetbalvereniging Lugdunum heeft aangegeven dat het onderwerp binnen de vereniging wel aandacht heeft, maar dat andere onderwerpen voorrang hebben en dat ze daarom niet willen meewerken aan het item. De Leidse tennisvereniging Roomburg heeft aangegeven dat zij bezig zijn met een beleid te ontwikkelen en dat ze tot die tijd niet willen participeren in deze serie. En dan hebben we ook nog korfbalvereniging de Danaïden zij zijn volgens de officiële website van www.rookvrijegeneratie.nl gedeeltelijk rookvrij, toch hebben zij helaas aangegeven niet te willen meewerken aan dit item. Ook zijn heel veel clubs laks met het beantwoorden van emails, uiteraard gaan wij deze nogmaals een herinnering sturen om mee te werken aan ons onderzoek.

De serie Hoe rookvrij is de Leidse sport? is tot stand gekomen met steun van het Leids Mediafonds.