HAKA van All Blacks in de Hollandse Polder

Leiden, 10 juli 2018. Al rustig zittend in de zon zou je het niet zeggen, maar op het terras van de Chipperoo, aan de Leidse Nieuwe Beestenmarkt, zit één van Nederlands grootste rugbyspelers. Als fly half, de positie waar het spel bepaald wordt, maakt hij al jaren deel uit van de Nederlandse selectie

Het is geen toeval dat we Storm Carroll daar treffen, het blijkt een van zijn favoriete hang outs, een plek waar hij nog een beetje de smaak van thuis kan proeven. Op zo’n moment komt de Australische keuken het dichtst in de buurt van de smaken uit zijn thuisland Nieuw-Zeeland. De traditionele “road kill kangaroo”, gemarineerd in takimi en sesam zaadjes, blijkt zijn favoriet.

Mijn sport heeft me de hele wereld laten zien
Rugby bracht Storm naar Nederland en zijn dochtertje bracht hem vervolgens naar Leiden. “Ik had het niet anders gewild. Toen ik opgroeide in Nieuw-Zeeland, droomde ik er van de wereld te zien. Mijn grootvader had liever dat ik een hele goede rugbyspeler zou worden. Uiteindelijk heb ik toch voor niets de hele wereld kunnen zien, door het rugby.”

Toch liep zijn rugby carrière niet helemaal als voorzien. Op jonge leeftijd startte hij, net zoals al zijn jeugdvrienden in Nieuw Zeeland, met rugbyen. Aanvankelijk kwam hij in de jeugd gemakkelijk door alle selecties heen en zat hij in het nationale onder 16 team van Nieuw Zeeland, de All Blacks. “Ik weet niet wat er toen mis ging, maar het heeft er alle schijn van dat ik naast mijn schoenen ging lopen. Dat pakte niet goed uit en ik miste vervolgens telkens de selectie. Op mijn 19e kreeg ik van mijn coach de kans om in Ierland te rugbyen. Vervolgens kwam ik via via in het Noord-Hollandse Castricum terecht. Inmiddels ben sinds 2006 in Nederland en heb in al die jaren met RC Castricum en RC Hilversum acht landelijke finales gewonnen! Dat lijkt makkelijk, maar vergis je niet, de competitie wordt elk jaar beter. Het is helemaal niet eenvoudig om een landstitel binnen te slepen.” Dit jaar, met zijn huidige club Hilversum, lukte het net niet de titel te prolongeren.

Als Leidenaar zwemmen in het kanaal
Tot spelen voor de Leidse rugbyclub is het nooit gekomen. Eén keer was de mogelijkheid dichtbij, maar viel de keus op een andere club. Om dichter bij zijn dochter te zijn woont de rugbyer nu wel in de Sleutelstad. De stad gaat hem aan het hart. “Altijd als ik bezoek krijg uit het buitenland is het eerst wat ik doe hen meenemen naar de burcht. Wat een prachtig gedeelte van de stad is dat toch. Dan ben ik trots waar ik woon. Het leven in Leiden is gewoon goed. De mensen zijn aardig, ik voel me er thuis. Ook gewone dingen vind ik leuk. Op mooie warme dagen ben ik een echte Leidenaar hoor, dan spring ik lekker in het kanaal om te zwemmen”, vervolgt hij lachend.

HAKA uithangbord van rugbycultuur
Er is veel gebeurd binnen het rugby de afgelopen jaren. Dat ziet Storm ook: “Sinds het WK in 2015 is de rugbycultuur in Nederland enorm aan het groeien. Dat merkte ik ook toen mij keer op keer gevraagd werd of ik ook de HAKA, de traditionele Maori oorlogsroep, kende. Natuurlijk hebben we die in onze jeugd geleerd, het hoort bij onze cultuur samen met de traditionele taal, maar pas later heb ik het zelf toegepast. De All Blacks zijn daarin nog altijd een prachtig uithangbord van onze cultuur!”

“Toen ik Nederlandse jongens HAKA workshops zag geven zag ik ook, naast dat het prachtig is dat ze met zoiets positiefs bezig waren, dat ik dat zelf als Nieuw-Zeelander moest doen. De HAKA is iets heel machtigs, ongrijpbaars. Het geeft je het gevoel dat je persoonlijke angsten kunt overwinnen, geeft verbinding en het maakt je trots op je cultuur en je familie. Ik hoor vaak dat mensen echt uit hun comfort zone komen als je de HAKA leren. Mooi is dat! Niet alleen breng ik met de HAKA mijn trots voor Nieuw-Zeeland tot uiting, ook mijn trots voor Nederland. Ik ben waanzinnig trots dat ik Nederland al zolang mag vertegenwoordigen bij internationale wedstrijden.”

Gratis HAKA Workshop tijdens de LeidenSportZomer
Aanstaande zaterdag, tijdens de opening van de LeidenSportZomer, geeft Storm Carroll voor alle aanwezigen een HAKA workshop. Een geweldige gelegenheid om, samen met je kinderen, je de Nieuw Zeelandse strijd riten eigen te maken. Voor de kids belooft het behoorlijk indrukwekkend te worden en voor de volwassenen minstens even leuk. Hoe meer deelnemers er zijn, hoe intenser de HAKA kan worden.

Vrienden voor het leven maken
“Deze zomer kunnen alle Leidse kinderen gratis (beter) leren voetballen en rugbyen in Sportpark Noord op de velden van voetbalclub Roodenburg. Het mooiste zou ik het vinden als er tijdens deze LeidenSportZomer kinderen uit allerlei culturen massaal massaal aanhaken en gezamenlijk sporten. Wat is er mooier dan vrienden maken op het veld? Dat worden vrienden voor het leven! De HAKA is maar het begin van de verbintenis.”

Opening LeidenSportZomer
De LeidenSportZomer wordt op zaterdag 14 juli officieel geopend om 11.00 uur door wethouder Paul Dirkse. Aaneensluitend verzorgt Storm Carroll de HAKA workshop. De eerste sessies van de LeidenSportZomer beginnen al om 9.00 uur. Ook zullen de Nationale Jeugd selecties van Nederland Touch Rugby een demonstratie training verzorgen. Deze selecties voor onder 15 en onder 18 jaar zullen in augustus afreizen naar het EK Touch in Schotland. Maar liefst 11 spelers van de selectie zijn afkomstig uit de Leidse regio.

De LeidenSportZomer
Tijdens de LeidenSportZomer kunnen alle kinderen uit de Leidse regio tussen de 6 – 16 komen (leren) rugbyen en voetballen op de velden van voetbalclub Roodenburg in het Noorderpark in Leiden. Drie keer per week op maandag, woensdag en zaterdag. Gratis, want het Leidse bedrijfsleven sponsort dit initiatief. Wil jij ook van een van onze toptrainers leren voetballen of rugbyen? De LeidenSportZomer is een initiatief van rugbyclub DIOK en voetbalclub Roodenburg. Meer informatie en aanmelden kan via www.LeidenSportZomer.nl

 

Rugby foto: Dennis van de Sande – The Oval Office
Foto met dochter: Prive collectie Storm Carroll
Tekst: Welmoet Lugt

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*